Vóórdat Willem-Alexander koning werd, is Nederland ruim 120 jaar lang geregeerd door vorstinnen. Het jeugdkoor Bel Canto gaat terug in de tijd en neemt haar publiek mee naar een dorpje, ergens in Nederland, waar men op het punt staat koninginnedag te vieren. Feest voor iedereen! Of... toch niet iedereen?
Het lijkt erop dat Diederik en Viola, de kinderen van de koningin, als enigen in het land niet van de festiviteiten kunnen genieten. Zij moeten voldoen aan het protocol: buigen, glimlachen, handjes schudden. Bah! Ze hebben er genoeg van. Ze lopen weg. Een groepje dorpskinderen heeft met ze te doen en helpt ze uit handen te blijven van de rechercheurs die al gauw naar de troonopvolgers op zoek gaan. Maar hoe lang gaat ze dat lukken?
TEAM
Regie: John Lust
Muzikale leiding: Loek Halverstad
“Na nana na-na! Micky is een muisje!” Maar Micky is geen muisje, maar een gevoelig meisje, dat er niet goed tegen kan dat ze op school met haar naam wordt gepest. Maar wat doe je tegen pesten; niets toch? Als de schooldag voorbij is gaat Micky treurig naar huis. Achter de plint in de keuken van Micky’s huis woont Mensje. Maar Mensje is geen mensje, maar een klein, strijdbaar muisje. Ook Mensje wordt gepest met haar naam. Mensje heeft er genoeg van: “Dan verander ik toch gewoon mijn naam!” Maar helpen zal dat niet volgens Hieperdepiep, een druk muisje: “Iedereen wéét toch dat je eigenlijk Mensje heet. Hier, een stukje gatenkaas.” Als Micky thuis aankomt vindt ze een briefje op de keukentafel. Het is van haar moeder. Ze komt laat thuis. Er staat eten in de koelkast. Micky zucht en pakt een stukje gatenkaas van onder de stolp op de keukentafel. Als ze een hap neemt verzucht ze: “Ik wou dat ik een ander was...” Precies op het moment dat Micky dat doet, eet ook Mensje van haar gatenkaas. Ook zij wenst vurig een ander te zijn. Plotseling voelen ze iets. Het is een vreemd gevoel. Het lijkt een soort aardbeving, maar niets om hen heen beweegt. Het rare gevoel begint bij hun voeten. Dan via hun knieën naar hun buik, tot het via hun schouders helemaal tot hun kruin gaat. Hun hele lijf tintelt en gloeit. Dan is het stil. Ze kijken om zich heen. Waar zijn ze? “Wat is alles groot,” denkt Micky. “Wat is alles klein,” denkt Mensje...
TEAM
Regie: John Lust
Muzikale leiding: Frank Geisink
Idem-Dito, een mysterieus ruimtewezen, ziet de problemen op aarde met lede ogen aan: discriminatie, oneerlijkheid, oorlogsgeweld en vluchtelingen. Omdat Idem-Dito van een afstand kijkt, heeft hij een heldere kijk op het aardse gewemel en hij concludeert dat ongelijkheid de wortel is van alle kwaad: de mensen zijn TE verschillend. Als ze meer op elkaar zouden lijken waren alle problemen opgelost. Het ruimtewezen geeft de eerste de beste voorbijganger, meneer Xenopaia, de opdracht om ervoor te zorgen dat alle mensen gelijk worden en hij geeft hem daarvoor een machtig wapen in handen: de Polykroon...
TEAM
Regie: John Lust
Muzikale leiding: Frank Geisink
Sjakie Stevens is een arm jongetje. Hij woont samen met zijn moeder en zijn vier bedlegerige grootouders in een klein huisje in de stad waar de beroemde, mysterieuze chocoladefabriek van Willy Wonka staat. Al jaren heeft niemand Willy Wonka in levende lijve gezien en in zijn fabriek lijken geen mensen te werken, want de poorten zijn altijd gesloten. Toch produceert de fabriek het heerlijkste snoepgoed. Op een dag wordt door Willy Wonka een wedstrijd uitgeschreven: in vijf chocoladerepen zit een gouden toegangskaartje verstopt en de kinderen die zo'n kaart vinden mogen de fabriek bezoeken. Dat zou Sjakie wel willen! Maar hij heeft geen geld om een reep te kopen...
TEAM
Regie: John Lust
Muzikale leiding: Frank Geisink
In 2016 werkte het jeugdkoor mee aan deze grote productie van de musicalgroep.
Meer informatie hierover kunt u vinden op de archiefpagina van de musicalgroep.
“GULLIVER!” (jawel, met uitroepteken!) is gebaseerd op het bekende boek “Gullivers reizen” van Jonathan Swift. De scheepsarts Samuel Gulliver komt na een schipbreuk terecht op het eiland Lilliput. Daar maakt hij kennis met de bewoners, die ruim tien keer kleiner zijn dan hij. Het staatshoofd, koning Louis, is een parmantig mannetje dat beweert méér te weten dan een encyclopedie; bovendien is hij dol op het maken van kleine gedichtjes. Gulliver komt er al snel achter dat het eiland Lilliput in oorlog is met het buureiland Blefuscu, omdat de koningen van de beide ministaatjes het niet eens kunnen worden over de manier waarop je een gekookt ei dient open te maken. Zal Gulliver een einde kunnen maken aan dit zogenaamde 'eiergeschil'? En kan hij ervoor zorgen dat de ontluikende liefde tussen de kroonprins van Blefuscu en de kroonprinses van Lilliput niet in de kiem wordt gesmoord?
Deze vragen en nog vele andere worden beantwoordt in de ruim anderhalf uur durende voorstelling. John Lust heeft een jeugdmusical geschreven waarin met veel vaart en humor de eigenaardigheden van het Lilliputter volk - maar ook die van de mens in het algemeen - aan de kaak worden gesteld. Frank Geisink heeft daar vlotte, moderne musicalmuziek bij gecomponeerd, die deze keer wordt uitgevoerd door een digitaal combo. In een inventief, multi-mediaal decor en met uitbundige kostumering zullen de bijna veertig jeugdleden tussen de 6 en 15 jaar hun allerbeste beentje voor zetten.
Er worden twee voorstellingen van het stuk gegeven. Deze vinden plaats op 9 juni 2012 in theater de KunstGreep te Oostzaan.
Muzikale leiding: Frank Geisink - Regie: John Lust
Minoes is een kat die niet zo lekker in haar vel zit. Haar vacht valt uit en ze begint menselijke trekjes te krijgen. Haar kattenvrienden besluiten haar te helpen dit raadsel op te lossen. Intussen trekt ze in bij Tibbe, een verlegen journalist bij de plaatselijke krant, die van de hoofdredacteur het dorp in moet om nieuws te verzamelen. Minoes helpt hem, samen met de Katten-nieuwsdienst, aan verhalen en Tibbe krijgt eindelijk zelfvertrouwen. Meneer Smit, de hoofdonderwijzer, wil een vereniging van dierenvrienden oprichten en vraagt daarvoor de heer Ellemeet als voorzitter. Ellemeet is als directeur van de geurtjesfabriek de belangrijkste man van het dorp. Dan ontdekt de Katten-nieuwsdienst dat Ellemeet helemaal geen dierenvriend is maar een autoritaire bullebak. Tibbe durft hierover eerst niet te schrijven omdat katten als getuigen niet geloofwaardig zijn. Als hij echter hoort dat Ellemeet de jonkies van de Jakkepoes in een vuilniszak heeft gestopt wordt hij woedend en schrijft een stuk in de krant waarin hij Ellemeets wandaden onthult. Aan het eind komt Minoes voor de keuze te staan weer kat te worden of mens te blijven. Ze kiest voor het laatste omdat ze inmiddels van Tibbe is gaan houden.
ROLVERDELING
Zoë-Jane Veldman (Minoes), Bjorn de Waal (Tibbe), Kaylee Jongewaard (Hoofdredacteur), Aron Koffa (Ellemeet) en Amber Terpstra (Bibi).
TEAM
Regie: John Lust
Muzikale leiding: Frank Geisink
'Het Geheim van de Grote Gatenkaas' gaat over een verlegen meisje en een bang muisje die worden gepest: het meisje door haar klasgenootjes, het muisje door de andere muizenkindjes. Door van een gatenkaas te eten, verwisselen ze op wonderbaarlijke wijze van persoonlijkheid, wordt het meisje muisje en het muisje meisje. In hun nieuwe huidjes tonen ze ineens moed en dwingen ze respect af; ze verkrijgen de status van leider. De composities in deze musical zijn levendig, met veel wisselingen in kleur en tempi. Leuk om te zingen, ook voor het koor dat in deze productie veel te doen heeft. De teksten sluiten hier perfect op aan.
Het maken van deze musical is het directe gevolg van een loterij van Bel Canto Oostzaan waarbij de titel van een eerder gespeelde jeugdmusical geraden moest worden. Naast drie bestaande titels zoog regisseur en tekstschrijver John Lust als extra optie “Het Geheim van de Grote Gatenkaas” uit zijn duim. Nadat mensen doorkregen dat dit een niet bestaande musical was werd door velen geopperd om die dan maar te schrijven. Enkele maanden later zijn Frank Geisink (muziek) en John Lust (verhaal en liedteksten) na een brainstormsessie met het jeugdkoor van Bel Canto aan het schrijven geslagen.
De musical is voor het eerst uitgevoerd door het jeugdkoor van Bel Canto Oostzaan op
zaterdag 12 juni 2010 en werd gespeeld in Theater de KunstGreep in Oostzaan. De belangrijkste
rollen werden gespeeld door Sabine Numan, Björn de Waal, Noa Scherr en Sander Vleeshakker.
TEAM
Regie: John Lust
Muzikale leiding: Frank Geisink
Wilt u lid of vriend van de vereniging worden? Wilt u informatie over het huren van kleding, decors en/of rekwisieten? Of wilt u dat een van onze koren of solisten meewerkt aan een concert of optreden?
Neem dan gerust contact met ons op!